Gode læsevaner. Hvis ansvar er det? Forældrenes eller skolens?

0

Hvis ansvar er det at dit barn bliver en dygtig læser?

Karina, som de sidste 14 år har været dansklærer på 1.-4. klassetrin, har på baggrund af vores lille undersøgelse på Facebook, skrevet dette blogindlæg. Vi håber det er gavnligt for jer. (Se resultatet af undersøgelsen nederst i indlægget.)

 

Lad mig lige starte med at slå fast, at det er hårdt arbejde at lære at læse- ikke kun for barnet. Det kræver også en markant indsats fra forældrene i samarbejde med skolen.

 

På baggrund af Manenos lille undersøgelse på deres Facebook-side, kan jeg hurtigt konkludere, at størstedelen af besvarelserne fortæller, at børns gode læsevaner udvikles i samarbejde mellem skole og forældre. Det er jeg helt enig i.

Det er i mine øjne skolens ansvar at facilitere hvad læsning er, hvordan man, som forælder, kan hjælpe og støtte sit barn, hvilket niveau barnet skal læsetræne på, samt hvordan man som forældre kan støtte sit barn i denne læringsproces. 

Det er derimod forældrenes opgave, at sætte læsningen i system så læsetræningen bliver kontinuerlig og ikke en sur pligt i hjemmet. Ofte får barnet en opfattelse af at være til gene når det husker forældrene på, at deres lærer siger, at de skal læse. Mange børn fortæller desværre ofte, at de ikke har tid til at læse, disse ord kommer fra forældrene og det er selvfølgelig et problem.

 

Klager og kleenex

Du har sikkert prøvet det selv eller kender nogen, som der kan lægge genkendelse til klager og kleenex omkring den daglige læsning. Børnene kommer hjem efter en lang dag fra skole og i SFO, måske har de også været til svømning eller spejder, der mangler bare lige én ting mere før at du kan parkere dagens to do liste. Du mangler at læsetræne med dit barn.

Den daglige læsning er for mange familier forbundet med konflikter, kleenex og dårlig samvittighed.

Det er blevet tid til at udfordre status quo og starte på en frisk.

 

Jeg er kommet frem til 4 familietyper

A:  Mit barn læser hver dag, det er en fast rutine, uden bøvl.

B:  Mit barn læser i perioder næsten hver dag, men så falder vi i, og får det ikke gjort.

C: Mit barn læser kun i ny og næ, men vi er godt klar over, at det er vigtigt. Den dårlige samvittighed, vi bør gøre det mere, og vil gerne – Vi starter fra på mandag…

D: Vores barn læser slet ikke. Det er skolens opgave at få mit barn til at læse.

 

Prøv at placere dig selv.

Hører du til én af de familier, som trænger til at udfordre status quo og starte på en frisk?

 

Hvordan kan du som forælder læse med dit barn?

Kunsten at bygge bro mellem den selvstændige læsning i hjemmet og med læsningen i skolen kræver en indsats og somme tider skal man starte forfra.

Mange forældre forbinder den daglige læsning med stillelæsning. Her læser barnet alene uden feedback eller hjælp til refleksion over svære og ukendte ord – stillelæsning er ikke udviklende nok for barnet.

 

4 gode råd fra mig til dig, så du som forælder kan få indført nogle gode læsevaner

 

1. Det skal helst være hyggeligt

Sæt tid af til at læse og tal om hvordan jeres yndlingslæseplads skal være.

I kan eventuelt tegne den sammen.

Skal der være en dyne eller måske et tøjdyr?

 

2. Bogen skal være den helt rigtige

Det er vigtigt at de bøger, som dit barn vælger passer til læseniveauet, de skal hverken være for lette eller svære. Det kan være en god idé at tale med dit barns lærer om, at vælge de helt rigtige bøger så de udvikler dit barn ud fra præcist det niveau som det befinder sig på.

 

3. Gode oplevelser

At læse er fyldt med spændende oplevelser, tal med dit barn om interesser og find sammen bøger, som bringe jer til alverdens kroge.

 

4. Del glæden med andre

Du må gerne opfordre dit barn til at læse historier for andre. Måske kan dit barn læse for andre familiemedlemmer.

 

Er det nu at du skal udfordre status quo ?

Din lille indsats kan gøre en markant forskel for dit barns læseglæde og motivation. Fortæl dit barn at det godt kan med lidt støtte fra jer. Vigtigst af alt vil dit barn hurtigt få opfattelsen af at deres læsning er vigtig når der er nogen der gider at lytte til dem.

-Karina

 

Hos Maneno har vi lyttet lidt på vandrørene hos “dig”, set på dit familieliv udefra og gjort os nogle tanker om, hvordan vi kan hjælpe med at få skabt nogle gode læsevaner. En af de nyeste tiltag er vores forældreapp, som du kan læse meget mere om HER.

 

  

Resultatet fra undersøgelsen bygger på 139 besvarelser på et facebookopslag.

Del via sociale medier

0 Kommentarer

Tilføj din kommentar