Gør læsningen til hyggestund

0

Skrevet af: Thomas Normann-Ekegren - grundlægger af Maneno.

readingtogether

Som far til to børn på henholdsvis 10 og 13 år kender jeg alt til, at det kan knibe med at få børnene til at læse hver dag. Vi kan have perioder, hvor det bare kører - særligt når børnene har fundet en bog, som virkelig fanger - og så kan vi have perioder, hvor de kører lidt trætte i læsningen. Det kan skyldes, at de er lidt trætte eller at der er mange lektier i perioden og så bliver den daglige læsning helt uoverskuelig for ungerne.

Jeg oplever egentlig, at de var mere på læsningen i starten, men efterhånden, som de knækkede læsekoden, så skal jeg være ærgerlig at sige, at vi mistede lidt fokus på den daglige læsning. Børnene kunne jo læse, så kan vi da godt lige springe en dag over?

Men 1 dag - blev til 2 - og blev til 1 uge og før vi vidste af det, så var læsningen gledet lidt i baggrunden.

Når man først er nået dertil - så er det altså svært at komme tilbage på sporet igen...

Men vi har egentlig fundet en model til at sætte gang i læsningen, der har fungeret for os:

1) Lav en smoothie til læsestunden

Det er sundt og mine børn elsker det. Det at de kan sidde og snacke lidt, mens de læser gør bare, at de hygger sig meget mere med læsningen. Pludselig bliver læsningen ikke en sur pligt, men et sted, hvor de hygger sig og slapper af.

2) Læs sammen med børnene

I de perioder, hvor børnene ikke gider at læse, så har vi sat os ned og læst sammen med børnene også selvom de er 10 og 13 år. Det, at vi er fælles om at læse skaber et andet sammenhold og det, at vi deler historien. Jeg kan godt lide at lave sjove stemmer til de forskellige personer i bogen, når jeg læser op og det smitter af på børnene. Vi læser ikke nødvendigvis sammen hver dag, men det gør, at mine børn har lyst til at fortælle mig om, hvad der nu er sket i historien, så jeg kan følge med på sidelinien.

3) Find indhold som er relevant i forhold til børnenes liv

For godt 1,5 år siden besluttede vi os for at få en hund - og det gjorde, at børnene pludselig gik på opdagelse i hundebøger for at finde ud af, hvordan man skulle passe og pleje den. Hver aften genfortalte de, det de havde læst. Det gjorde det at få en hund til et fælles projekt og det blev klart, at når de har en tørst efter viden, så søger de til bøgerne for at tilegne sig den viden.

...

Men nu kan man jo ikke kaste sig ud i at etablere en lokal zoologisk have hver dag, så nu bruger vi eksempelvis kommende ferier til at inspirere til lysten til at vide noget om der hvor vi skal hen. Det kunne dog ligeså godt være bøger om Fortnite, YouTube, Madspild og klimaet. Det er emnet og lysten til at vide noget om det, som gør hele forskellen for børnenes læselyst.

 

Med ønsker om gode læsestunder hos jer 

 

Thomas

 

Del via sociale medier

0 Kommentarer

Tilføj din kommentar